Op dinsdagavond 23 juni vertel ik tijdens de avondwandeling van de Nieuwe Kerk Groningen over mijn afstuurdeerproject BOMEN. We wandelen o.a. door het Noorderplantsoen en daar is het thema: Stille Getuigen ontstaan. Ook op zondag 28 juni kom ik tijdens de dienst vertellen over mijn thema en de achterliggende gedachtes. Tevens zijn er op beide dagen schilderijen van deze serie te zien in de Nieuwe Kerk.

Een mooi gedicht over een appelboompje ontroert me:

Onder de appelboom
Ik kwam thuis, het was
een uur of acht en zeldzaam
zacht voor de tijd van het jaar.
de tuinbank stond klaar
onder de appelboom

ik ging zitten en ik zat
te kijken hoe de buurman
in zijn tuin nog aan het spitten
was, de nacht kwam uit de aarde
een blauwer wordend licht hing
in de appelboom

toen werd het langzaam weer te mooi
om waar te zijn, de dingen
van de dag verdwenen voor de geur
van hooi, er lag weer speelgoed
in het gras en ver weg in het huis
lachten de kinderen in het bad
tot waar ik zat, tot
onder de appelboom

en later hoorde ik de vleugels
van ganzen in de hemel
hoorde ik hoe stil en leeg
het aan het worden was

gelukkig kwam er iemand naast mij
zitten, om precies te zijn jij
was het die naast mij kwam
onder de appelboom, zeldzaam
zacht en dichtbij,
voor onze leeftijd.

Rutger Kopland