Tot 6 augustus 1993 was het Karmelklooster in gebruik als klooster van de ongeschoeide Karmelietessen. Architect Arjen Witteveen ontwierp dit eerste en beschouwende Friese klooster in 1935 in carrevorm naar middeleeuws voorbeeld met binnentuin en grote ommuurde slottuin. De facade oogt streng, maar van binnen heeft het gebouw een verrassend intieme atmosfeer, ook door de kruisgangen en doorkijkjes naar de tuinen. Het Karmelklooster staat op de lijst voor jonge monumenten.
 
Waarom schrijf ik dit?
De Prix de Norvège winnaars: 2013, 2014 en 2015 van de Klassieke Academie voor Schilderkunst en Geradine van Minerva zijn door Egbert Pijfers uitgenodigd voor het eerste Prix de Norvège-laureaten diner op 17 en 18 maart 2016. Een prachtig samenzijn met rondleiding door het klooster, een heel mooi piano en zang optreden van de dochter van Egbert, een diner, overnachten en ontbijt, plannen maken voor de toekomst. Rein Pol was ook uitgenodigd en draagt nu officieel de titel van nestor van de Prix de Norvège.
Elke kunstenaar heeft een praatje gehouden over wat je sinds de reis naar Noorwegen allemaal als kunstschilder hebt gedaan en of de reis een inspiratiebron geweest is. Dat is het voor mij zeker geweest. Ik was op zoek naar meer ruimte en licht in mijn leven. Het besluit dat ik had genomen om niet langer teamleider te zijn, is daar in dat mooie land met inderdaad veel ruimte en bijzonder licht tot een goed antwoord gekomen. De reeks schilderijen, die ik gemaakt heb is te zien onder werk - Winter in Norway. Toen ik weer thuis was ben ik met zoveel zin gaan schilderen, waarbij ik steeds meer van mijn eigenheid kon laten zien.
 
Egbert, heel hartelijk dank!
 
PrixdeNorvegeKarmelkloostera
carmela
carmelbcarmelccarmeldcarmelecarmelfcarmelh