Met Noorder Art naar de Fundatie in Zwolle geweest. Niet de buitenwereld maar de binnenwereld, daar ging het de expressionisten om. Kunst als uitdrukking van de innerlijke beleving. Academische regels werden ingeruild voor subjectieve ervaringen. In Duitsland manifesteerde het expressionisme zich aan het begin van de twintigste eeuw in het werk van de kunstenaarsgroeperingen 'Brücke" en "Der Blaue Reiter". 

NoorderArtfundatie

Alexej von Jawlensky boeit me elke keer weer. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verbleef Alexej von Jawlensky (Torzhok 1864 - 1941 Wiesbaden) als Russchische balling in Zwitserland. In Saint-Prex schilderde hij talloze variaties op een landschap. Toch tonen de werkjes niet de zichtbare werkelijkheid. Net als andere schilders van "Der Blaue Reiter" ging het Jawlensky om de immateriële wereld: "Ik wist dat ik niet moest schilderen wat ik zag, maar alleen datgene wat zich in mijn binnenste bevond, in mijn ziel. Het was net alsof er een orgel in mijn hart zat, dat ik moest bespelen. En de natuur, die ik voor mij zag, spoorde mij alleen maar aan".

Spiegel van de ziel
In 1917 begon Alexej von Jawlensky met het schilderen van abstracte koppen. Ze vullen het beeldvlak en zijn schematisch weergegeven. Het kleine formaat versterkt het intieme karakter en de haast hypnotiserende werking. De kijker wordt als het ware in het beeld getrokken, dat als een spiegel van de ziel tot introspectie dwingt. Jawlensky meende dat een ware kunstenaar per definitie religieus was. Tot aan zijn dood in 1941 maakte hij honderden van dit soort iconen.
 
Jawlensky
 
 
Onschuld en harmonie
August Macke schilderde een wereld van onschuld en harmonie. Zittend naakt met kussen dateert van vlak voor zijn medewerking aan "Der Blaue Reiter".
 
 
AugustMacke
 
Bij het schilderij van Jan Cremer kreeg Marja een geweldig idee wat we samen met Noorder Art gaan maken. Een veelluik! De expositie staat gepland voor volgend jaar. Daarover dus later meer. En wij lekker brainstormen en wat heb je dan een ideeën!!!
 
jancremer
 
 
En dan is er ook Rob Scholtes embroidery show. In 2005 begon Scholte met het verzamelen van borduursels. Borduursels die met zoveel liefde en geduld in vaak overblijvende krappe uurtjes, steek voor steek, werden vervaardigd. Hij wil ze de waardering geven die zij volgens hem verdienen. Hij besloot de werken omgedraaid in te lijsten. Het idee vind ik top. En stiekem heb ik gekeken of het werk van mijn moeder er tussen hangt. En ik kon nu ook eerlijk benoemen dat ik altijd de achterkanten veel boeiender heb gevonden!!
 
robscholteborduren
 
En dan natuurlijk met Noorder Art naar de mooie Broerenkerk, waar nu boekhandel Waanders in zit, met een prachtig glas en lood raam van de Noor Kjell Nupen.  
 
broereboekhandel