Een prachtige expositie in het Drents Museum: Russchisch Realisme rond Repin 1870 - 1900 nog tot en met 2 april 2017! De schilderijen van de 19de eeuwse kunstenaarsgroep Peredvizhniki  komen uit het Staats Russisch Museum in St. Petersburg. Absoluut TOP! De Wolgaslepers van Repin wordt ook wel de "Nachtwacht van Rusland" genoemd.

Mijn favoriete schilderijen zijn van Nikolay Dubovskoy - Het werd stil. Nietigheid ten opzichte van de grootse natuur, dat is waar het in dit werk om draait. Wij zijn getuige van stilte voor een grote onweersbui? De zonnestraal door de dreigende lucht schijnt op het water neer. Ivan Yendogurov en Isaak Levitan weten het voorjaar te pakken. En dan Arkhip Kuindzhi met zijn maannacht op de Dnjepr vind ik geweldig. Er staat een verhaal bijgeschreven: Het maanlicht op dit schilderij lijkt zo bedrieglijk echt dat volgens de overlevering veel tijdgenoten achter het doek proberen te kijken om te zien of er geen lampje zit. De kunstenaar speelt in op die verwarring door het werk tegen een zwarte stof en met kunstlicht te exposeren waardoor het effect alleen nog maar sterker wordt. Kuindzhi staat bekend om zijn durf en experimenten. Hij wordt gezien als een meester in het weergeven van lichteffecten, hoewel veel tijdgenoten vinden dat hij daarin te ver gaat. Hij blijft het buitenbeentje die niet toegelaten wordt tot de kunstacademie. Hij werkt vanuit zijn geheugen, gebruikt geen schetsen. Zijn kleuren zijn niet gebonden aan de voorschriften met veel gevoel voor theatrale contrasten.

RR2jpgNikolay Dubovskoy - Het werd stil (1890)RR3Ivan Yendogurov - Begin van de lente (1885)RR4Isaak Levitan - Voorjaar. De laatste sneeuw (1895)ArkhipArkhip Kuindzhi - Maannacht op de Dnjepr (1880)
RR1RR5RR6

RR