Sjouke Dekker heeft de tentoonstelling van Hafkenscheid geopend! De schilderijen zijn te zien tot en met 21 april 2017. In de hal van het gemeentehuis in Gieten zijn meer dan twintig landschappen van de Drentse schilder Alfred Hafkenscheid te zien. De schilderijen komen uit eigen bezit van de familie Hafkenscheid en uit de collectie van de gemeente Aa en Hunze. Hafkenscheid is één van de belangrijkste schilders van Drenthe. In 2012 ontving hij de Grote Culturele Prijs van Drenthe.

Zijn schilderijen komen bij me binnen. Ik word er stil van.

Als ik later een artikel over hem lees, dan geeft hij zelf het antwoord. Ik citeer: "De intensiteit van het leven, daar draait alles om". Moeder Hafkenscheid schreef brieven aan haar afwezige man. "Ons" Indië. Jappenkamp. Birma spoorlijn. Hafkenscheid had als kind een schetsboekje. "Tekenen was een manier om dichter bij jezelf te zijn. Het stelde je in staat een eigen wereld te scheppen", vertelt hij met een zenuwachtig kuchje. Verdere vragen worden met schroom uit de weg gegaan. "Het is iets voor je zelf".

Hafkenscheid was de zoon van een planter in Nederlands-Indië. Hij bracht de Tweede Wereldoorlog door in diverse Jappenkampen en kwam na de oorlog naar Nederland. Als kind was hij in de kampen al bezig met het tekenen van de omringende natuur.

 H1H2H3