Uit het interview met het Provinciehuis:

 

Expositie 'Tijd' in Atrium: portretten van bekende en markante Groningers

Stadsfiguur Plopatou, zanger Ede Staal, kunstschilder Hendrik Willem Mesdag en straatartiest Jan de Roos. Portretten van hen, en andere bekende en markante Groningers, worden de komende weken geĆ«xposeerd in het Atrium. 

Drieluik 'Tijd'

De Noorder Art werkte samen aan een groot drieluik, genaamd 'Tijd' (naar een gedicht van Rutger Kopland). Op het drieluik staan overleden Groningers afgebeeld. Ze zijn afkomstig uit alle lagen van de bevolking. Gemeenschappelijk is de grote betekenis die ze voor Groningen - en ver daar buiten - hebben gehad. Op het drieluik staan drie kunstenaars (Jan Wiegers, Otto Erelman, en Hendrik Willem Mesdag), Aletta Jacobs, Jan de Roos, Rutger Kopland en het standbeeld van Sint Joris.

Expositie

In het Atrium is een replica te zien van het drieluik 'Tijd'. Het origineel hangt permanent in de Martinikerk. Deze is door Noorder Art geschonken en wordt op 24 maart officieel overhandigd. Behalve het drieluik zijn er meer portretten van bekende Groningers toegevoegd aan de expositie. In het Atrium hangen portretten van onder andere stadsfiguur Plopatou, voormalig commissaris van de Koningin Henk Vonhoff en Ede Staal (geschilderd op staal!). Op een videoscherm is te zien hoe de kunstenaars het drieluik hebben gemaakt. Op een ander scherm wordt het werk van videokunstenaar Ewout van Roon vertoond.

Inspireren

Met het drieluik laten de kunstenaars hun liefde voor kunst zien en bovendien leggen ze een verbinding tussen verleden en heden. Ze willen elkaar inspireren en streven er naar samen iets gemeenschappelijks te maken, ondanks hun eigen, afwijkende en kenmerkende stijl.

Je kunt de expositie tot 10 april 2018 bekijken in het Atrium.

Provinciehuis1Provinciehuis2

Atrium1Atrium2Atrium3Atrium4Atrium5