Jos Ruijssenaars, photographer/coach/fine art prints:


De eerste keer dat ik Mineke Gravers ontmoette was in Haarlem. Ik dacht dat ze journaliste was. Het viel mij op dat ze tijdens een lezing nogal gretig aantekeningen maakte. Mineke bleek echter indrukken te noteren om die later mogelijk in schilderijen te verwerken. Die ontmoeting vond plaats vóórdat ze naar Noorwegen ging. Ze had de Prix de Norvège gewonnen bij het afstuderen aan de Klassieke Academie in Groningen . Onder begeleiding en op uitnodiging van Egbert Pijfers zou ze afreizen naar Rondane Nationaal Park.
Noorwegen is voor mij een belangrijk land en Rondane ken ik goed. Ik heb veel in Noorwegen rondgereisd, vrienden gemaakt en exposities gehad. Het landschap en het licht hebben grote invloed op mijn fotografie gehad. Ik was razend nieuwsgierig of zo iets ook bij Mineke zou gebeuren.
Wie het werk van Mineke uit de periode van vóór de reis naar Noorwegen vergelijkt met het werk van ná die reis, die ziet dat die invloed langzaam maar zeker groeit. En dan bedoel ik niet de onderwerpen zelf, maar de functie van het licht en de ruimte in haar werk.
De natuur is haar grootste inspiratiebron van waaruit ze allerhande thema’s onderzoekt.
Nu ze méér tijd aan haar kunst kan besteden zorgt haar gretigheid er mede voor dat ze zich in een razend tempo op allerlei vlakken verder ontwikkelt. Het doel is altijd: de gevoelens die onderwerpen bij haar losmaken op een volstrekt persoonlijke manier vormgeven.
Mineke Gravers is dus géén journaliste. Ze is aan haar tweede leven begonnen!

Jos Ruijssenaars
Amersfoort

Terug naar  C.V.