Egbert Pijfers, initiatiefnemer van de Prix de Norvège, de Noorse Nederlander en verzamelaar over Mineke Gravers:

In 2012 ging mijn oudste dochter een jaartje naar Nederland om er 5 VWO op mijn oude middelbare school te doen.
Na een paar weken belde ze me op en vertelde gefrustreerd: "Pappa, hier in Nederland zijn er nog vrouwen die thuis blijven en als ze al werken dan meestal part-time". Dit was een choquerende belevenis voor een 17 jaar jonge Noorse vrouw.
Vanuit Noorwegen bekeken loopt Nederland echt vreselijk achter wat betreft gelijke kansen voor vrouwen. De samenleving maakt het leven van de getalenteerde vrouw niet makkelijk, maar misschien net zo erg zijn er de innerlijke begrenzingen die een vrouw haar hele leven aan zichzelf (onterecht!) oplegt.
In 2014 kreeg Mineke Gravers bij haar afstuderen aan de Klassieke Academie de Prix de Norvège, de prijs voor de veelbelovende afstudeerder.
Ik heb het vermoeden dat de jury hier veel beter het talent zag dat ze op dat moment zelf nog niet zag. Maar om als kunstschilder ver te komen heb je niet alleen talent nodig maar ook doorzettingsvermogen. Mineke heeft beide.
Niet iedere Nederlander staat er bij stil dat we in Nederland al meer dan 400 jaar kunnen genieten van figuratieve schilders van wereldklasse. Deze meer dan 400 jaar oude keten kent vele beroemde schakels, zoals o.a. Rembrandt, Vermeer, van Gogh en Henk Helmantel.
Mineke is een nieuwe schakel in deze minst 400 jaar oude ketting en geeft daarom een prachtige Nederlandse traditie door aan nieuwe generaties die hier van kunnen genieten.
Deze tentoonstelling in het beroemde Hotel American toont dat Mineke niet alleen het talent, maar ook het doorzettingsvermogen heeft om een mooie schakel te zijn in de meer dan 400 jaar oude Nederlandse traditie van figuratieve schilders. Ik zie deze tentoonstelling als een mooi tussenstation op weg naar iets heel bijzonders.

Molde, Noorwegen, September 2017,
Egbert Pijfers

 

Terug naar  C.V.